Today.ua

Зеленському загрожує штраф 1700 гривень: що хотів приховати від держави президент

Президент Володимир Зеленський не вчасно надав дані про суттєві зміни в своєму майновому стані, через що тепер повинен буде заплатити штраф. Національне агентство з питань запобігання корупції (НАПК) направило до суду два протоколи про адміністративне порушення глави держави. Йому загрожує штраф від 850 до 1700 грн.

За даними НАПК, після вступу на посаду президента Зеленський здійснив покупку і продаж облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Загальна вартість придбаних і проданих боргових цінних паперів перевищувала 50 прожиткових мінімумів, а це означає, що президент повинен був подати до Реєстру декларацій повідомлення про суттєві зміни в майновому стані протягом 10 днів з моменту покупки і продажу ОВДП. Він цього не зробив, тим самим порушивши ст. 172-6 КуАП (порушення вимог фінансового контролю).

Як відомо, в 2019 році сім'я Зеленського заробила на погашенні вартості раніше куплених ОВДП 5,1 млн грн і придбала ще облігацій на суму 5,2 млн грн. Це вигідне фінансове вкладення, тим більше, що за ОВДП не потрібно платити ПДФО (18% від суми доходу), а після 23 травня 2020 року (завдяки закону №466-ІХ) не потрібно платити ще й військовий збір.

Раніше повідомлялося, що українці зареєстрували петицію з вимогою до президента України Володимира Зеленського піти у відставку за порушення закону "Про запобігання корупції".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ