Today.ua

Зеленського просять позбавити Надію Савченко звання “Герой України“: петиція стрімко збирає підписи

Президента України Володимира Зеленського просять позбавити Надію Савченко звання "Герой України". Відповідну петицію розміщено на офіційному сайті глави держави, і вона стрімко збирає підписи.

Так, наразі петиція зібрала вже понад 18 тисяч підписів. Для розгляду президентом необхідно, щоб ініціативу підтримали не менше 25 тисяч людей.

Слід зазначити, що петицію було розміщено 8 червня 2019 року - до кінця голосування залишилося ще 26 днів, тож цілком вірогідно, що за цей час документ збере необхідну кількість підписів.

Автор ініціативи - Олександр Коваленко. Він закликає позбавити Надію Савченко звання "Герой України" у зв'язку з "систематичною та неприхованою антиукраїнською діяльністю на користь країни-агресора".

"Герой України" - державна нагорода, яка присвоюється громадянам України (іноземцям - тільки у виняткових випадках) за здійснення визначного геройського вчинку або трудового досягнення. Героя України нагороджують орденом "Золота Зірка" за здійснення визначного геройського вчинку або орденом Держави - за визначні трудові досягнення. Нагорода була заснована 23 серпня 1998 року указом президента України Леоніда Кучми № 944/98.

Власники звання отримують надбавку до пенсії - 200%, безкоштовні медичні послуги, пільги на комунальні платежі. Крім того, в березні цього року тодішній президент Петро Порошенко підписав указ про одноразову виплату Героям України в 50-кратному розмірі прожиткового мінімуму.

Нагадаємо, Надія Савченко, яка балотувалася в одномандатному виборчому окрузі №51 у Донецькій області, отримала лише вісім голосів виборців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ