Today.ua

Мобілізація в Україні: юрист розповів, у кого можуть законно забрати автомобіль для потреб ЗСУ

Військовий стан та мобілізацію в Україні продовжено до 18 серпня. У цей період в українців можуть вилучати їхні власні транспортні засоби на потреби ЗСУ. Юрист Антон Маринич роз'яснив, у кого та за яких умов можуть забрати автомобіль.

Під час військового стану дозволено залучати транспортну техніку громадян, установ, підприємств та організацій для потреб армії.

При цьому точні умови та види транспортних засобів, які можуть бути передані для задоволення потреб збройних сил, визначаються Міністерством оборони. Запити на надання транспортних засобів можуть подаватися територіальними центрами комплектування.

За словами юриста, така передача можлива лише за наявності спеціального документа — часткового наряду, який видається під час запровадження військового стану, і лише у рамках лімітів на вилучення транспортних засобів.

Частковий наряд — це документ, виданий головою місцевої державної адміністрації, в якому визначаються завдання керівникам підприємств, установ та організацій щодо передачі військовим формуванням певних транспортних засобів та техніки, а також встановлюється порядок, місця та строки передачі.

Голова місцевої держадміністрації та керівник територіального центру комплектування та соціальної підтримки підписують часткове вбрання та скріплюють свої підписи печатками.

Громадянам-власникам транспортних засобів часткове вбрання надається лише у разі запровадження правового режиму воєнного стану.

Кому може бути виданий наряд на передачу транспорту:

Раніше повідомлялося, що співробітники ТЦК почали фіксувати момент вручення повісток на відеокамеру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ