Today.ua

За газ доведеться заплатити навіть якщо не користувався

Український уряд хоче затвердити мінімальну оплату за споживання газу, навіть якщо населення ним не користувалось взагалі. Так, Кабінет міністрів України ініціює одночасне надходження двох платіжок за газ і має намір звернутися в Нацкомісію, яка здійснює державне регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, з пропозицією затвердити мінімальну оплату за відсутності споживання газу.

Як повідомив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук в своєму Telegram, у січні 2020 року українці отримали не одну, а дві платіжки. В першій платіжці нарахована сума за спожитий газ, у другій - за його транспортування. Однак поділ платіжок, за словами прем'єра, не впливає на загальну суму платежу, адже плата за доставку газу була і раніше, просто її було включено до загального тарифу. Зараз оплату транспортування відокремили, щоб в разі необхідності українці могли вільно змінювати постачальника. Гончарук це назвав європейськими правилами ринку і боротьбою з монополіями.

Незважаючи на поділ платежів, за словами прем'єра, загальна сума двох квитанцій, які прийшли в січні, є меншою, ніж рік тому. При цьому Гончарук запевнив, що оплата за платіжками за транспортування газу у випадку його невикористання буде мінімальною. Наприклад, вартість розподілу газу на приготування їжі складе 2,8 грн.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель заявив, що у Кабміні наразі працюють над створенням єдиної платіжки за транспортування газу та його споживання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ