Today.ua

За декілька років автокефальна церква може стати єдиною в Україні, - митрополит УПЦ МП

Митрополит Черкаський та Канівський Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) Софроній (Дмитрук) уже давно не приховує, що є прихильником створення автокефальної церкви в Україні.

За словами священнослужителя, більшість його колег з УПЦ МП такої позиції не підтримують. Проте, каже він, якби процес отримання Томоса (грамоти про надання автокефалії) ініціювала саме "канонічна церква", створити нову церкву було б значно простіше.

Митрополит Софроній стверджує, що його відкриті автокефалістські погляди не приносять йому жодних проблем у церкві: там його просто називають “чудаком”. Він заявляє, що всупереч рішенню собору УПЦ МП, збирається брати участь в Об’єднавчому соборі, на якому утвориться автокефальна церква, а потім — можливо, приєднається до її складу.

"Моя особиста думка: якби всі наші єпископи вирішили (перейти до нової церкви), ніякого розколу не було б. Всі наші віруючі пішли б за нами. Були б незадоволені, але це природньо: більшість залишилася б при нашій церкві. Не треба було б нічого робити з парафіями, монастирями, вони всі були б нашими, бо вони належали б до церкви, у яку ми погодилися перейти. Все!", - заявив митрополит.

За даними соціологічного центру ім. Михайла Драгоманова, найбільшим моральним авторитетом в українському суспільстві, за даними опитування, користується Патріарх Філарет УПЦ (КП).

Нагадаємо, до Києва прибув митрополит Галльський Еммануїл (православний митрополит Франції, підпорядкований Вселенському патріархату), який, за попередніми даними, очолить проведення Об’єднавчого собору.

Раніше повідомлялося, що Собор єпископів УПЦ Московського патріархату прийняв рішення припинити євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ