Today.ua

З 17 жовтня в Україні повноцінно запрацює система Е-пенсія

17 жовтня 2019 року — саме в цей день в Україні запрацює новий сервіс у сфері пенсійного забезпечення в електронній формі (Е-пенсія). Директор департаменту інформаційних систем та електронних реєстрів Олександр Малецький повідомив, що новий сервіс є безкоштовним. Так, замість того, щоб вимагати документи з інформацією від громадян, органи Пенсійного фонду України (ПФУ) будуть вимагати її у інших державних органів, які ведуть державні реєстри.

До таких відносяться:

До переліку також включені:

Постанова Кабміну забороняє працівникам органів ПФУ вимагати у громадян документи з даними, які можуть бути отримані ними з перерахованих вище ресурсів.

Наголошується, що існує три винятки з цього правила, тобто, коли працівники можуть вимагати ці документи:

Раніше Today.ua писав, що спеціальні пенсійні банківські рахунки — можуть стати однією з можливостей для українців накопичити собі на старість. Аналітики американського агентства USAID назвали систему, яка передбачає, що в ній будуть задіяні і роботодавці, і працівники. При цьому всі учасники повинні будуть платити певні пенсійні внески (автоматичне зарахування) на паритетних умовах. При цьому пенсійні рахунки в Україні не повинні обкладатися податком, а вартість їх адміністрування має бути мінімальною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ