Today.ua

ЄС надасть Україні другий транш, - міністр

Міністр фінансів України Оксана Маркарова на своїй сторінці в "Фейсбуці" повідомила, що в Євросоюзі готові надати уряду України другий транш макрофінансової допомоги в розмірі 500 мільйонів євро.

«Європейські колеги високо оцінили прогрес з виконання програми, необхідної для другого траншу макрофінансової допомоги, а також підтвердили готовність надавати інвестиційну та кредитну підтримку проектів Приазов'я», - написала Оксана Маркарова.

Раніше Європейська рада в червні 2018 року остаточно затвердив четверту програму макрофінансової допомоги для України в обсязі 1 млрд євро. У грудні Єврокомісія надала Україні перший транш макрофінансової допомоги обсягом 500 млн євро у вигляді позики під процентну ставку 1,25% річних з погашенням у квітні 2033 року.

На початку березня в Міністерстві фінансів заявляли, що Україна виконала більше половини зобов'язань для отримання нашою країною другого траншу макрофінансової допомоги від Євросоюзу на 500 млн євро.

Варто нагадати, що за підсумками 2018 року валовий зовнішній борг України склав 1,4 трлн грн. У тому числі міжнародним фінансовим організаціям - 607,74 млрд, або 43,4%. При цьому, за даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі, рівень державного боргу по відношенню до валового внутрішнього продукту в 2018 році знизився до 60,9%, при тому що в 2017 році становив 68%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ