Today.ua

Янукович має державну охорону у Росії, - Пєсков

Колишній президент України Віктор Янукович, що втік до РФ у лютому 2014 року, отримав у Росії державну охорону. Про це під час прес-конференції повідомив прес-секретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков.

Він наголосив, що засуджений до 13 років в'язниці за державну зраду Віктор Янукович в'їхав на територію РФ "як діючий президент", і з того моменту на території країни-агресора йому було надано державну охорону.

"Янукович перебуває в РФ, точніше, Янукович в'їхав на територію РФ як діючий президент і глава Держави Україна після того, як в цій країні відбулося силове захоплення влади. В'їхавший в цій якості Янукович, як і раніше, знаходиться на території РФ", - відповів Пєсков українському журналісту на запитання щодо юридичного статусу Януковича в Росії.

При цьому, відповідаючи на уточнююче питання щодо визнання президентом РФ легітимності Петра Порошенка, Пєсков зазначив, що наразі Янукович не є президентом України.

"На момент в'їзду в Росію він (Янукович - ред.) був президентом України", - сказав він.

На ще одне уточнююче запитання, ким Янукович для Росії на сьогоднішній день, Пєсков відповів: "На даний момент він не є президентом України, як ви знаєте, напевно, краще за мене".

При цьому, за його словами, зараз Віктор Янукович в РФ "не має жодного спеціального юридичного статусу".

Також Пєсков розповів, що за вказівкою Путіна Януковичу було надано державну охорону.

"Був (такий указ - ред.), коли він в'їхав як глава держави", - сказав Пєсков, додавши, що колишній президент-втікач охороняється і зараз.

Нагадаємо, вчора, 6 лютого, у Москві екс-президент України Віктор Янукович дав прес-конференцію, у якій розповів, що хоче переговорити з Путіним щодо обміну полоненими за формулою "всіх на всіх".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ