Today.ua

Як захистити автомобіль від викрадення: названо найефективніші методи

Щорічно тисячі українських автомобілістів стають жертвами викрадачів, втрачаючи свої автомобілі. Це один з найприбутковіших кримінальних бізнесів, причому крадуть як дорогі іномарки, так і бюджетні авто.

Згідно зі статистикою, найбільш популярними серед викрадачів в 2019 році стали автомобілі Hyundai Creta, Ford Kuga, Hyundai Tucson, Toyota RAV4, Hyundai ix35, Hyundai Santa Fe і Kia Optima. Також ласим шматочком для автомобілістів є автомобілі BMW X5, BMW 3-series і позашляховик Toyota Land Cruiser Prado.

Одним з найбільш популярних методів викрадення вважається «вудка» — подовжувач штатного ключа. Схема виглядає таким чином: водій залишає машину, наприклад, на парковці торгового центру. Один зловмисник у цей час знаходиться поруч з його авто, а другий іде за власником. Він передає «партнеру» електронний сигнал ключа, використовуючи спеціальне устаткування. Прийнявши сигнал, злочинець відкриває машину і спокійно їде. Радіус дії «вудок» досягає 3 кілометрів.

Ще один більш простий, але теж популярний метод – розбивання лівого переднього або заднього скла. Також нерідко зловмисники зламують замок водійських дверей або просто нападають на автовласників.

Штатний захист автомобіля від угону є не дуже надійним способом захисту. Зловмисники за допомогою приладу і спеціальної програми нейтралізують заводський іммобілайзер, перепрограмують його, після чого спокійно заводять машину і їдуть.

"Нападу" викрадачів можуть піддаватися і сучасні охоронні системи. Професіонали вміють «глушити» GSM-сигнал, у результаті чого автовласник не буде інформований про місцезнаходження автомобіля і про те, що його викрадають.

Як захистити автомобіль від викрадення

Найнадійніший спосіб захисту – механічні блокатори. Вони ставляться на кермо, коробку передач або педалі. Ставити блокатори потрібно кожен раз, коли ви виходите з машини. Такі пристрої не дозволять зловмисникові так просто завести авто і поїхати. Звичайно, справжні професійні викрадачі здатні обійти і такі засоби захисту, однак це вимагає додаткового часу та зусиль.

Ще один досить ефективний спосіб захисту від угону – секретки. Вони бувають електронними та механічними, і обидва варіанти добре справляються з поставленими завданнями. Перші призначені для захисту коліс, а електронна секретка розмикає ланцюг живлення бензонасоса, реле запалювання або стартера. У підсумку викрадач не може завести двигун.

Порада водіям: не економте на якісній сигналізації. Причому встановлювати її слід тільки в спеціалізованому центрі, за допомогою професійного обладнання. Добре, якщо вам порекомендують грамотного майстра. Пам'ятайте, що сигналізація не просто повідомляє вас про скоєне викрадення, але й блокує основні електричні ланцюга машини, перешкоджаючи запуску двигуна.

Ще один пристрій, який непогано зарекомендував себе на ринку автомобільних охоронних систем, — це іммобілайзер. Пристрій може заблокувати відразу кілька електричних ланцюгів машини і не дасть запустити двигун у разі непередбаченої ситуації. Але, пам'ятайте, що штатний іммобілайзер краще «прошити» або навіть встановити додатковий. Тоді цей метод захисту створить перешкоди для викрадачів.

Додатковим захистом автомобіля від угону може стати аерографія. Не кожен викрадач зважиться мати справу з яскравим та легко впізнаваним авто, адже його легко помітять на найближчому посту ДПС. Крім того, перед продажем доведеться перефарбовувати машину, а це зайві витрати. Для автомобілістів аерографія – прекрасний спосіб виділитися в потоці.

Раніше повідомлялося, як правильно прогрівати автомобіль взимку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ