У сучасному світі господині вкрай рідко печуть торти вдома. Найчастіше їх замовляють і купують у кондитерських магазинах. Дуже важливо при цьому знати про терміни та умови зберігання улюблених ласощів. Водночас варто врахувати, що торт на замовлення зазвичай зберігається менше фабричних через специфіку готування, пакування та транспортування.
Умови зберігання тортів
До правил зберігання майже будь-якого виду торта належать такі дуже важливі моменти:
- Дотримання допустимих норм температурного режиму - у межах від +2 до +6 °С.
- Торт потрібно зберігати в холодильнику. У холодну пору року торт допускається зберігати на балконі, але при цьому потрібно бути впевненим, що вночі не буде сильного морозу. В умовах кімнатної температури торт категорично не рекомендується залишати навіть на незначний час.
- Торт зберігати допускається не більше 5 качок. Після цього торт не придатний до вживання, навіть може бути небезпечним для здоров'я. Виняток становлять лише деякі види тортів, виготовлених із консервантів.
- Для того, щоб торт не ввібрав у себе сторонні аромати, його необхідно зберігати в спеціальній тарі, картонній коробці, замотаним харчовою плівкою або ж накритим пластиковою кришкою.
Торти, які виготовлені вдома, відразу в холодильник відправляти не можна. Потрібно почекати, поки охолонуть коржі, а крем трохи вбереться. Якщо ж торт прикрашений мастикою, - потрібно почекати, поки вона підсохне, інакше утвориться конденсат і поверхня потріскається.
Термін зберігання тортів залежно від крему і коржів
Найдовше, до 10 днів можуть бути в їстівному стані "сухі торти", основою яких є безе з горішками арахісу, що прошарувані варенням або джемом.
Протягом 5 діб можуть зберігатися торти з вершковим кремом із рослинних компонентів і торти зі сметанним кремом (якщо сметана домашня і достатньої жирності). Вироби з масляним або заварним кремом їсти небезпечно протягом 3 діб. Швидше ж за всіх псуються торти з йогуртовим кремом - півтори доби, з сирним - протягом 1 доби, а з кремом зі збитих натуральних вершків - лише чверть доби.
Що стосується коржів: торти з бісквітними коржами зберігаються 5 діб, з медовими - 3 доби.
Але найправильнішим буде з'їсти торт у першу добу. Він тоді найбільш смачний, приємний і ніжний. Якщо все ж таки фізично це зробити неможливо, не забувайте про правила та терміни зберігання тортів! Дбайте про своє здоров'я.
З'явилося бажання придбати свіженький смачний тортик? Кондитерський дім "Вацак" має майже тисячу магазинів в Україні та за її межами. Щодня виготовляється понад 50 000 кондитерських виробів, які одразу ж доставляються в торгові точки. Виробництво "Вацак" пройшло всі лабораторні дослідження, має європейський сертифікат якості та вийшло на міжнародний ринок. "Вацак" - якість, якій можна довіряти, смак, який не забути, насолоду, яку хочеться отримувати знову і знову.