Today.ua

Як заощадити на паливі та не нашкодити двигуну

Сьогодні в Україні паливне питання стає все актуальнішим на фоні зростаючої вартості і складної ситуації на ринку. Великі АЗС не завжди можуть гарантувати незмінний рівень якісного палива, але водій повинен відстежити можливі коливання, щоб продовжити термін служби автомобіля. Експерт і керівник відділу оригінального сервісу «УкрАВТО» Олександр Чаленко розповів, як заощадити на паливі і не нашкодити двигуну, відповівши на запитання водіїв. Він нагадав автомобілістам, що паливо, потрапляючи в двигун, може завдати непоправної шкоди. Про це пише Autonews.ua.

"Після заправки зауважив, що витрата палива збільшилася мінімум на літр на 100 кілометрів. Мені залили неякісне паливо? Що тягне за собою їзда на такому бензині?"

Кожен водій стикається з ситуацією, коли його автомобіль починає витрачати більше палива, ніж зазвичай. У більшості випадків, збільшення споживання палива не пов'язано з якими-небудь порушеннями в автомобілі. Звичайні, на перший погляд, речі можуть спричинити за собою підвищену витрату, що може бути пов'язано з умовами використання автомобіля. Активна манера їзди, використання кондиціонера на повній потужності, завантаженість багажника – це короткий перелік причин перевитрати палива, вплинути на який може кожен водій, змінивши свій стиль водіння.
Але якщо витрата палива збільшується істотно, при ідентичному маршруті їзди і однаковому стилі водіння – це має стати сигналом до пошуків причин. У цьому випадку необхідно не експериментувати, а звернутися на станцію технічного обслуговування.

"Чи потрібно промивати паливну систему? Як зрозуміти, що варто це зробити?"

Виробники авто не регламентують роботи з промивки паливної системи. Але якщо ви відчули, що помітно збільшилася витрата палива, то необхідно заправити автомобіль якісним паливом на відомій АЗС, так як сучасне якісне паливо містить присадки, це допоможе в процесі роботи двигуна привести її до заводського стану. У деяких випадках може знадобиться заміна паливного фільтра, а іноді і видалення заправленого раніше палива з баку.

Важливо пам'ятати і розуміти, що основна причина проблем паливної системи, - це заправка неякісним бензином на сумнівних АЗС у цілях економії.

"Непрогрітий двигун став працювати з перебоями. Це сигнал про проблеми з паливною системою або з двигуном?"

Причин несправності може бути багато - від несправного датчика температури і до свічок запалювання або форсунок, а іноді і просто якості палива. Запам'ятайте, що для забезпечення стабільної роботи холодного двигуна, паливна суміш готується багатша, тобто з великою кількістю палива на грам повітря, ніж при прогрітому двигуні. При будь-якій несправності паливної системи вона починає працювати в аварійному стані.

Важливо розуміти, що нестабільна робота двигуна може призвести до більш серйозних поломок, тому при перших симптомах необхідно негайно провести діагностику на сервісі.

"Чи впливає повітряний фільтр на витрату палива?"

Повітряний фільтр — є одним з конструктивних елементів впускний системи двигуна, яка в свою чергу відповідає за утворення паливо-повітряної суміші та необхідної кількості повітря для подачі в камеру згоряння. Завдання повітряного фільтра - це очищення повітря, що поступає від механічних частинок, що знаходяться в навколишньому середовищі. Брудний фільтр впливає на пропускну здатність повітря. Даний факт безпосередньо буде впливати на утворення паливо-повітряної суміші, що тягне за собою некоректну роботу датчика масової витрати повітря. В результаті ми маємо неправильне сумішоутворення, що обумовлено збільшенням витрати палива.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ