Вершкове масло та сири – ті продукти, серед яких найчастіше виявляють фальсифікати. Натуральні тваринні жири, які мають бути у складі цих продуктів, виробники замінюють на пальмовий жир та інші шкідливі для здоров'я інгредієнти. Як відрізнити справжній молочний сир від підробки, у складі якої є пальмова олія, розповімо на прикладі твердого сиру.
Є два простих способи, як з'ясувати вдома, чи натуральний сир ви принесли з магазину.
Перший спосіб: відламайте маленький квадратик сиру та спробуйте з натиском катати його між пальцями. Якісний сир, незалежно від жирності, ламатиметься, від нього відлітатимуть маленькі шматочки. А ось сир із рослинними компонентами буде як пластилін і скотиться в грудочку.
Другий спосіб: залиште шматок сиру за кімнатної температури на 30 хвилин. Натуральний сир виділить зовсім небагато жиру. А підробка покриється шаром крапель і стане помітно блискучою. Це означатиме, що перед вами "сирний продукт", про що виробник повинен вказувати на етикетці.
Так, інгредієнтами натурального сиру є молоко, сіль, бактерії та сичужний фермент. Справжній сир є чудовим джерелом білків, здорових жирів та вітамінів групи В. Також до його складу входять різноманітні мінерали, а саме цинк, фосфор, магній, калій, кальцій, селищ. А ось сирний продукт виготовляється з дешевих компонентів, які ще й часто неякісні. Тому користі для організму від нього жодної.
Щоб на перший погляд зрозуміти у супермаркеті, який сир перед вами на прилавку, обов'язково читайте склад продукту. Інгредієнтів в ньому має бути небагато. Будь-які консерванти, емульгатори, олії, цукор і т.д. говорять про те, що перед вами сирний продукт, а не натуральний сир.
Раніше повідомлялося, що в Україні виявили небезпечну для здоров'я олію.