Today.ua

Як приготувати кутю на Різдво: найпростіший рецепт

На Різдво традиційною стравою є кутя. Це ласощі із зернових з додаванням меду і макового молочка. Також в кутю зазвичай додають горіхи і сухофрукти. Традиційно кутю ставлять на святковий стіл і приносять в якості гостинця своїм хрещеним батькам.

Зерна пшениці або інших злаків в куті символізують землю – джерело родючості, воскресіння і вічне життя. Мед і макове молоко, в свою чергу, означають земний достаток, а горіхи – здоров'я. Ще один важливий інгредієнт куті - родзинки. Вони символізують благополуччя, а вся страва в цілому – плодючість і продовження роду.

Класичний рецепт куті

Приготування різдвяної страви займе чимало часу - близько трьох годин.

Калорійність куті - близько 232 ккал на 100 грам каші.

Інгредієнти:

Спосіб приготування

Для початку потрібно пшеницю помити і замочити зерна у воді на 2-3 години. Вариться пшениця на середньому вогні протягом 2,5-3 годин, щоб вона стала м'якою, але при цьому сильно не розварилася. Мак залити окропом на півгодини. Потім воду потрібно злити, мак розтерти до появи "макового молочка" (залишки води від запарювання біліють). До пшениці додається кілька ложок меду. Родзинки і курагу залити теплою водою і дати сухофруктам трохи розмокнути. Горіхи слід очистити і підсушити в духовці або підсмажити на сковорідці, а потім подрібнити. До пшениці додається мак, горіхи і родзинки. Всі інгредієнти потрібно перемішати і додати за бажанням трохи кураги та узвар.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, яким може бути різдвяне меню на двох.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ