Today.ua

Ядерна катастрофа в Росії: стало відомо, скільки лікарям заплатили за мовчання

В Росії лікарі Архангельської обласної лікарні, які були шоковані і обурені тим, що їх не попередили про те, що доставлені в установу після вибуху в Северодвінську люди були заражені радіацією, отримали копійчані надбавки і підписки про нерозголошення військової таємниці.

Стало відомо, що російським лікарям, деякі з яких отримали великі дози радіації, заплатили понаднормові – близько 100 рублів за годину. Тобто медики, які по п'ять-шість годин провели з зараженими, зробивши їм операцію, отримали за це 500 рублів.

Анонімні джерела повідомили, що співробітники ФСБ РФ змусили медиків дати підписку про нерозголошення таємниці.

«Їх не змушували підписувати, але коли три співробітника ФСБ приходять з підпискою і просять розписатися, мало хто скаже “ні”, — повідомив один з головних лікарів.

Як раніше писав Today.ua, 8 серпня 2019 року в Северодвінську в Архангельській області прогримів вибух. Російські ЗМІ повідомили, що інцидент стався при випробуваннях двигуна нового типу на кораблі, а водії реанімобілів, які доставили постраждалих до лікарні, були одягнені в костюми хімзахисту. 9 серпня «Росатом» повідомив, що в результаті вибуху при випробуванні ізотопних джерел реактивного двигуна загинули його  співробітників, а ще троє постраждали. Згодом російську військову базу, де стався вибух, пов’язаний з витоком радіації, у пресі назвали «новим Чорнобилем».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ