Today.ua

Вище норми: синоптик розповіла, якою буде погода в Україні навесні 2023 року

Весна вже не за горами, і вже за два тижні погода порадує українців своїм теплом. Цього року лютий та березень за температурними показниками вищі за норму. Незважаючи на те, що найближчими днями в більшості областей України похолодає та випаде сніг, після цього дуже швидко погода покращиться і стовпчики термометрів піднімуться вище нуля.

Кліматолог Укргідрометцентру Віра Балабух розповіла, що в березні середня за сезон температура повітря може бути вищою за норму на 1-2 ⁰С. За її даними, такі ж аномалії очікуються і для середньої за місяць температури повітря.

При цьому в Україні можливі затоки арктичного повітря з півночі, північного заходу та сходу, які зумовлюватимуть нестійку погоду, особливо у першій половині весни.

Що стосується загалом кліматичних змін в Україні, то, за словами Віри Балабух, січень виявився одним із найтепліших за період з 1991 року. Середня температура повітря була на 1-5 ⁰С вище, ніж зазвичай, а на Прикарпатті та Закарпатті – навіть на 5-6 ⁰С і більше. В окремі дні температура була вищою, ніж зазвичай у цей час, на 10-15 ⁰С. Така погода характерна скоріше для листопада або навіть жовтня.

Причиною кліматолог називає і глобальні потепління на планеті, і звичайну атмосферну циркуляцію.

Раніше повідомлялося, як довго триватиме лютневе похолодання за прогнозом синоптика Ігоря Кібальчича.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ