Today.ua

Водохреща 2019: що потрібно знати про освячену воду

Сьогодні, 19 січня, християни відзначають завершальне свято різдвяного циклу, яке називається Водохрещем або Йорданом. Цього дня пірнають до ополонки і освячують воду, яка має цілющу силу.

Духівник Українського католицького університету отець Ігор Пецюх розповів, для чого освячувати воду, скільки можна її зберігати, та як використовувати.

За його словами, обряд освячення води пов’язаний з глибоким духовним змістом, і той, хто з вірою її приймає, для тих вода має благодатні властивості.

"Освячують воду не тому, що повинні, а тому, що хочемо і бачимо у цьому сенс. Адже християни бачать зв’язок свого духовного життя з матеріальним світом. Кожна щира молитва — це входження людини в Божественне, яке преображує матерію. Так у кожній Євхаристії молитва Церкви преображує хліб і вино, а під час Йорданського водосвяття — воду", – розповів священик.

На Водохреще прийнято занурюватися в ополонку, щоб очиститися від хвороб та бід протягом року. Проте, за словами священника, ця традиція не має українського коріння і духовного значення.

"Купатися в ополонці — не гріх, але не потрібно пов’язувати це з очищенням чи іншими благодатями. Корисніше буде провести цей час у храмі на молитві", - зазначив отець Ігор Пецюх.

Традиційно освячену воду п’ють або кроплять себе, близьких і будинок.  Священнослужитель додав, що освячена вода не псується. Існує думка, що у воду під час свячення вкладають золотий або срібний хрест і саме через це вона консервується і не псується.

Як повідомляв Today.ua, вживання фільтрованої води провокує порушення водно-сольового обміну - появу карієсу, випадання зубів, ламкість кісток.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ