Today.ua

Vodafone попередив своїх абонентів про шахрайство: як не стати жертвою аферистів

Vodafone, один з найбільших мобільних операторів в Україні, турбується не тільки про якість послуг для своїх абонентів, а також про їх безпеку. В Україні зростає кількість шахраїв, які своїми неправомірними діями виманюють в українців гроші з рахунків, або атакують їх мобільні пристрої, розсилаючи віруси. Люди повинні розуміти, що до подібних дій компанія Vodafone не причетна, і це справа рук аферистів.

Мобільний оператор склав перелік основних актуальних шахрайських схем, спрямованих на користувачів мобільного зв'язку, про які варто знати, щоб не потрапляти на "гачок" шахраїв.

Найчастіше шахраї представляються співробітниками компанії і, користуючись довірою, вимагають у абонентів їх персональні дані - номери, на які найчастіше здійснюються дзвінки, коди банківських карток, тощо. Все це робиться для того, щоб отримати доступ до грошей на банківському рахунку.

Щоб захиститися від подібних атак, Vodafone рекомендує абонентам зареєструватися у мобільного оператора та встановити заміну SIM-карти тільки з паспортом. Також можна підключити абсолютно безкоштовну послугу "Заборона на дистанційну заміну карти". Якщо вам все таки зателефонує незнайомий номер і вам представляться від імені мобільного оператора, не поспішайте видавати про себе всю інформацію. Запам'ятайте! Співробітники Vodafone не мають права вимагати у вас конфіденційні банківські дані, тому нехай це стане для вас показовим нюансом при розмові. Тим більше, ви завжди зможете самостійно зателефонувати в службу підтримки компанії і перевірити сказану вам інформацію.

Також на абонентів іноді відбуваються вірусні атаки. Це зовсім інший вид шахрайства, також неправомірний. За допомогою розсилки повідомлень з вбудованим шкідливим кодом, через SMS, месенджери, або електронну пошту зловмисники запускають в мобільний пристрій своєї потенційної жертви вірус. Щоб не наразити на небезпеку свої особисті дані, збережені на телефоні, не відкривайте будь-які підозрілі повідомлення з незнайомих номерів, не вірте акціям з щедрими подарунками та винагородами, і не відкривайте неперевірені посилання. Вони також можуть містити вірусні компоненти.

Раніше мобільний оператор Київстар також попереджав своїх абонентів про шахрайські атаки з боку аферистів і найпопулярніі схеми обману.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ