Today.ua

Верховна Рада стала лідером із корупції, - дослідження UNIC

Верховна Рада України очолила список найбільш корумпованих державних інститутів України. Про це свідчить дослідження Всеукраїнської мережі доброчесності та комплаєнсу UNIC "Корупція в Україні - погляд бізнесу", презентації результатів якого була представлена ​​у вівторок, 12 лютого. За даними дослідження UNIC, рівень хабарництва та корупції в Україні зріс з 56 відсотків у 2016 році до 73 відсотків у 2018 році.

Дослідження UNIC, що проводилися шляхом опитування 305 керівників підприємств та їх заступників, показали, що 54% ​​респондентів вважають, що корупція та недоброчесна поведінка для депутатів Верховної Ради "дуже характерна", 13% - "дещо характерно", 7% - іноді, 23% - не змогли відповісти і лише 2% погодилися з думкою, що корупція у Верховній Раді майже не поширена, 1% - відсутня.

У топ-5 найбільш корумпованих органів і сфер увійшли також суди - 43% респондентів вважають корупцію для них "дуже характерною", митниця - 39%, Кабінет міністрів - 31%, а також великий бізнес - 31%.

- Це означає, що великий бізнес так чи інакше зростається з державними органами влади, так званими впливовими людьми, - сказала член виконавчого комітету UNIC Лана Сінічкіна.

Найменш корумпованим підприємці вважають малий і середній бізнес.
На ряду з цим опитування UNIC показало, що бізнес не сприймає корупцію як першорядну перешкоду для ведення бізнесу. У UNIC відзначають, що найбільшими перешкодами респонденти найчастіше називали низьку купівельну спроможність населення та високі податки - їх згадують близько 70 відсотків опитаних.

Тим часом Україна за підсумками 2018 року поліпшила позиції у глобальному рейтингу "Індекс сприйняття корупції", набравши 32 бали (на 2 бали більше, ніж у 2017 році).

Як повідомляє міжнародна правозахисна організація Transparency International, за підсумками 2018 року Україна посіла 120-е місце в глобальному рейтингу (замість 130-го у 2017 році). Разом з тим показник України досі гірше, ніж у країн-сусідів: Польща набрала 60 балів, Румунія - 47 балів, Угорщина - 46, Білорусь - 44, Молдова - 33.

Нагадаємо, Генеральний прокурор України Юрій Луценко визнав, що в Україні не борються з корупцією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ