Today.ua

В Україні змінюється порядок виплат грошей на дітей

Законом передбачено, що декретні виплати повинні становити не менше 25% прожиткового мінімуму. В кінці минулого року мінімальна сума декретних зарахувань була 440 грн. Але так як на початку 2019 року планується підвищити прожитковий мінімум з 1762 грн до 1921 грн, то мінімальна щомісячна виплата буде вже 480 грн.

Якщо жінка працювала до настання вагітності і пологів, то вона може претендувати на свою заробітну плату у повному обсязі.

Спочатку виплачується перша частина однією сумою (протягом пари місяців після подання заяви) — 20 320 грн, а друга частина виплачуватиметься щомісяця протягом трьох років — у цілому за цей час батьки отримають 30 960 грн. Тобто, кожен місяць на дитину надходитиме 860 грн.

Які потрібні документи, щоб оформити допомогу

Протягом 12 місяців після народження дитини потрібно віднести до органів соціальної сфери такі документи:

Оригінал паспорта та копії сторінок, на яких є інформація тієї людини, на якого оформляються «дитячі гроші».
Свідоцтво про народження дитини та його копію.
Клопотання про нарахування виплати на дитину.
Виписка з реквізитами банку, в якому відкрито рахунок для отримання виплат.

Виплату можна оформити на матір, батька, усиновлювача, опікуна, родича, який буде займатися доглядом та вихованням дитини до 3-х років.

Додаткову допомогу матерям-одиначкам можна отримати, тільки якщо доходи матері (і всіх, хто проживає з нею на одній житловій площі) не дотягують до прожиткового мінімуму. В такому випадку їй щомісяця виплачуватимуть:

за дитину до 6 років — 1492 грн
за дитину від 6 до 18 років — 1860 грн
за дитину від 18 до 23 років — 1762 грн.

Ще один вид допомоги молодим матерям — бебі-бокси, які видають на кожну новонароджену дитину з 1 вересня 2018 року. Туди входять підгузки, пелюшки, простирадла, серветки, набори для ванн, дитяча косметика (крем, масло), дитячі матраци, набори одягу, іграшки — тобто все, що необхідно дитині в перший місяць життя.

Нагадаємо, в Україні хочуть відновити виплати по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ