Today.ua

В Україні змінилася система надання субсидій

В Україні змінилася система надання субсидій. Вже з березня українці відчують на собі зміни. З 1 березня будуть паралельно функціонувати дві системи монетизації субсидій: тим, хто звернувся після 1 січня 2019 року, кошти будуть приходити через "Ощадбанк", який і буде здійснювати відшкодування надавачам послуг за надані послуги, а споживач тим часом буде отримувати SMS-повідомлення, скільки потрібно доплатити за комуналку. Ті сім'ї, які звернулися ще в 2018 році і отримують знижки на комуналку протягом опалювального періоду, отримають в березні (за лютий) субсидію грошима. Пенсіонери отримають субсидії разом з пенсією - на рахунку в банку або через поштове відділення. Для інших субсидіантів кошти перерахують на їхні рахунки в "Ощадбанку", або через платіжну систему термінових переказів "Швидка копійка", а люди зможуть прийти зі своїми документами і зняти гроші.

На думку начальника управління соціального захисту Львівської міськради Ігоря Кобрина, є певні ризики щодо нової системи субсидій. Потрібно враховувати фактор бідності нашого населення, коли люди, отримавши гроші на руки, можуть витратити їх на інші потреби, а не на оплату компослуг. Отже, будуть рости і борги.

"Коли субсидії надаються в грошовій формі, це стимулює людей економити, самим визначати, на що вони будуть витрачати ці кошти. З іншого боку, буде складніше, тому що багато людей, отримавши кошти, які не будуть їх платити... Думаю, є людський фактор. Враховуючи, хто у нас одержувачі субсидій, в основному це люди похилого віку, непрацездатні особи, будуть і такі ризики, що людина не встигла сплатити комунальні послуги за якийсь місяць. Згідно нових норм, субсидія не призначатиметься на наступний період. Відповідно, заборгованість буде рости. Гроші, які прийдуть на оплату житлово-комунальних послуг, переважно, люди витратять на лікування, оскільки зимовий період..." - вважає чиновник.

Нагадаємо, для отримання субсидії на оплату комунальних послуг потрібні тільки заява і декларація про доходи. В декларації про доходи потрібно вказувати лише види доходів, а не їх розміри, тобто вказати, що людина отримує зарплату, пенсію, а також організацію, яка виплачує грошові кошти – назва організації, Пенсійний фонд. Що стосується працюючих пенсіонерів, то вони мають право на субсидію на підставі і пенсії, і зарплати, яку вони отримують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ