Today.ua

В Україні ввели новий пенсійний вік: хто не отримає виплати у 60 років

В Україні ввели новий пенсійний вік. У Пенсійному фонді України (ПФУ) повідомили, що ву2019 році на пенсію не зможуть вийти 60-річні, у яких менше 26 років стажу. Також наголошується, що щорічно вимога до стажу підвищується на один рік.

Для жінок

З 2011 року в Україні поступово підвищується пенсійний вік для жінок. Щорічно збільшують його на 6 місяців, в результаті до 2021-го він становитиме 60 років. Час старту «заслуженого відпочинку» залежить від дати народження. В цьому році до 59 років вийдуть ті, хто народився не пізніше 30 вересня 1960-го.

Для чоловіків

Ті, хто не зміг накопичити необхідний стаж, зможуть вийти на пенсію в 63 або навіть 65 років. Поетапне підвищення пенсійного віку передбачено до 2028 року. Важливо при цьому відзначити, що весь цей час частина українців, як і раніше, зможе отримати пенсійне посвідчення до 60 років. Різниця тільки в тому, що у 2019 році таких — абсолютна більшість, а у 2028-му буде всього 55%.

Хто зможе вийти на пенсію у 60 років:

Хто вийде на пенсію у 63 роки:

Хто вийде на пенсію у 65 років:

Позитивний вплив від такого «пенсійоного коридору» — з часом українці зрозуміють, що без офіційного працевлаштування їм доведеться працювати довше. І це повинно стимулювати оформляти трудові відносини і платити внески до Пенсійного фонду України.

Таким чином, Кабінет міністрів прив'язав пенсійний вік до стажу, залишивши загальний показник виходу на заслужений відпочинок у 60 років. Україна залишається однією з кількох країн Європи, де вийти на пенсію можна у 60 років. У Росії, Білорусі та практично в усіх країнах ЄС раніше 63-65 років пенсію не виплачують.

Як раніше писали Today.ua, у Пенсійному фонді України пояснили, як українцям змінити вид пенсії. Зокрема, питання переходу може виникати у зв'язку з тим, що виплати призначаються громадянам країни за віком, по інвалідності або з нагоди втрати годувальника, і вибір іншого варіанту може бути більш кращий для українців.

Нагадаємо, громадяни, яки отримують мінімальну пенсію, можуть також отримувати щорічно так звану 13-ту пенсію. Кабінету міністрів доручено підготувати розрахунки щодо виплати щорічної 13-й пенсії малозабезпеченим пенсіонерам та недопущення підвищення тарифів на газ для населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ