Today.ua

В Україні ціни на помідори вище, ніж у Європі: аграрії назвали причину

У той час як картопля в Україні помітно подешевшала, помідори почали значно дорожчати, що дещо несподівано для розпалу сезону. Аграрії пов'язують завищені ціни зі зменшенням пропозиції на ринку тепличних томатів з південних областей країни. Через це ціни на томати в Україні зараз вище, ніж у сусідніх європейських країнах.

На сьогоднішній день рожевий тепличний помідор при реалізації дрібним оптом можна купити за 35 грн/кг. За звичайний червоний круглий томат - найдешевшу позицію серед помідорів для ринку, можна отримати в середньому 27-30 грн/кг. Жовті помідори купують приблизно за тією ж ціною, що і рожеві. Помідори-чері найдорожчі - 45-50 грн/кг.

Що стосується грунтових помідорів, то їх на реалізацію беруть не так охоче, через ризик, що продукція буде швидше псуватися. Тому ціни на грунтовий помідор в середньому в два рази нижче, ніж на тепличний. Так званий салатний помідор і "сливка" для консервації за ціною однакові.

Овочі в Україні в цьому році дешевшати не будуть. Другий рік поспіль в Україні збирають погані врожаї, і тому розраховувати на дешеві цибулю, моркву, буряк, яблука та картоплю восени розраховувати не варто. Сезонні ягоди зараз продаються на базарах за рекордною ціною - у 2 рази дорожче, ніж у минулому році. Причиною подорожчання став знову таки недостатньо рясний урожай полуниці, малини, смородини, черешки та інших ягід.

За останні тижні картопля трохи опустилася в ціні, тому саме час зробити запаси на зиму, щоб потім не переплачувати.

Раніше повідомлялося, що в Україні найближчим часом зростуть ціни на вироби з борошна - хліб, макарони, випічку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ