У вересні спостерігається стрімке підвищення цін на основні складові борщу - моркву та буряк, які цього року не вродили, повідомляє ТСН.
«Зберігання коренеплодів – процес затратний, адже сховища, де зберігають овочі, необхідно опалювати. Плюс дорогий бензин, адже продукцію ще треба привезти на базар. Все це впливає на ціну борщового набору», - розповідають продавці.
Продавці запевняють, що їх морква краща за ту, що продають у супермаркетах, хоча і дорожча.
Після подорожчання овочів та м’яса борщ для українців перестає бути буденною стравою.
«Шматок свинини на каструлю борщу коштує близько 50 грн, плюс овочі. У середньому страва обійдеться у 110 грн» - розповідає покупець на одному із столичних ринків.
Експерти повідомляють, що ціни на інгредієнти борщу у цьому році є рекордними за останні 10 років. Ціни на овочі будуть зростати і далі. Якщо у минулому сезоні оптова вартість білокачанної капусти коливалась в межах 2 - 3,5 гривень за кілограм, картопля - від 3,5 до 3,8 грн, буряк - 4-5,5 гривень за кілограм, цибуля - від 4,5 до 5, 2 грн, морква - 5-6 гривень, то у період з січня по серпень ціни виросли на 45%, а до кінця року зростуть ще на 20%. Особливо це стосується цибулі, моркви, картоплі та капусти.
Якщо готувати дієтичний борщ, вегетаріанський, то його вартість буде значно нижчою, а користь не меншою. З такими цінами українським господиням доведеться експериментувати.
Раніше повідомлялося, що в Україні скорочується виробництво молока.