Today.ua

В Україні примусовий шлюб прирівняли до злочину: експерт пояснила причини звернення до суду

Після року-двох сімейного життя чоловіки, яких змусили одружитися, тепер можуть  звернутися до суду або поліції. Про нові зміни до закону «Про запобігання та протидію домашньому насильству» розповіла юрист-кримінолог, кандидат юридичних наук Анна Маляр.

«Я зараз розповім, як це робиться, і багато чоловіків згадають, що так і було: тест на вагітність, дві смужки, а далі вибір – або ми одружуємося, або дитина тільки моя і ти її не побачиш. Так, це шантаж, але у нас дуже багато шлюбів укладаються за фактом наявності вагітності або фіктивної вагітності, або батьки змушують», – констатує юрист.

За словами юриста, нові зміни до українського закону раніше були розроблені для захисту жінок азійського та африканського регіонів, де є випадки, коли дівчат примушують до вступу у шлюб з 10-11 років. В Україні закон буде працювати скоріше за все навпаки, бо українська етнічна традиція полягає в тому, що в нас більше жінки примушують чоловіків вступити до шлюбу.

"У нас дуже багато, наприклад, у сільській місцевості (і взагалі є регіони в Україні, де дуже міцна влада батьків), випадків, коли батьки кажуть: все, у вас був статевий контакт – одружуйтеся. Тепер же, після введення змін, можна після року-двох сімейного життя оговтатися, зрозуміти, що мені це не сподобалося (я трохи жартую, але менш із тим), звернутися до суду або до поліції і заявити про те, що вас змусили одружитися", – пояснює Анна Маляр.

Нагадаємо, з 11 січня в Україні запрацював оновлений Кримінальний кодекс, який покликаний вирішити проблему сексуального насильства у шлюбі.

Раніше повідомлялося, що у 67 населених пунктах України молодята можуть скористатися послугою "Шлюб за добу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ