Головний салат Нового року, звичайно ж, олів'є. З грудня минулого року деякі продукти, необхідні для його приготування, подорожчали. Порція популярної новорічної страви на сім'ю обійдеться майже в 100 гривень.
Дані Держстату за цінами на соціальні продукти показали зростання вартості новорічної страви. За основу взяли базовий рецепт олів'є: картопля — 600 г , морква — 250 г, цибуля — 200 г, варена ковбаса — 600 г, яйця — 8 шт, солоні огірки — 500 г, консервований зелений горошок — банка (425 г), майонез — упаковка 300 р.
Салатом олів'є, на думку відомої телеведучої Юлії Висоцької, можна начинити еклери.
Для його приготування Висоцька радить використовувати 200 г крабового м'яса, 3 картоплини і моркви, 3 яйця і солоних огірочка, яблуко, невеликий пучок кропу, пір'я зеленої цибулі, 3 столові ложки зеленого горошку, по дрібці морської солі і свіжомеленого перцю, три столові ложки нежирної сметани. Овочі дрібно нарізати.
Для заправки рекомендує приготувати домашній майонез на основі 300 мілілітрів оливкової олії, двох жовтків кімнатної температури, лимона і чайної ложки французької гірчиці і морської солі.
Для еклерів вам знадобляться: 150 г борошна, 120 г вершкового масла, два яйця і дрібка морської солі.
Спосіб приготування: просіяти борошно, 100 грамів вершкового масла викласти в невелику каструлю, влити склянку води, додати дрібку солі і довести до кипіння на повільному вогні. Як тільки закипить, зняти. Ввести муку, добре вимішуючи, потім залишити охолоджуватися на дві-три хвилини. Ввести яйця. Тісто має бути гладким і блискучим.
Застелити деко папером для випічки, змастити вершковим маслом. У розігріту до 180 градусів духовку ложкою викласти тісто у формі кульок — на відстані двох-трьох сантиметрів один від одного. Випікати 20-25 хвилин, не відкриваючи духовки, потім зменшити температуру до 160 градусів і залишити в духовці ще на 15 хвилин. Вийняти і остудити. Начинити салатом олів'є.
Today.ua також пропонує рецепт новорічної страви, яка чудово підійде для святкової вечері.