Today.ua

В Україні оштрафували виробника фальсифікованого вершкового масла: як розпізнати підробку у магазині

Вершкове масло - один із тих продуктів, який часто підробляють. Антимонопольний комітет у грудні вже вдруге оштрафував ТОВ "Відді" на 2,67 млн грн. Причиною штрафу стало поширення хибної інформації про склад продукту, який компанія видавала за вершкове масло.

У прес-службі АМКУ повідомили, що виробник обманював своїх покупців, вказуючи на упаковках назву продукту як "солодковершкове масло" із вмістом 73% жиру, а насправді жирність продукту недотягувала до натурального масла.

Експертиза продукту встановила, що при виробництві даного вершкового масла виробник додавав до нього жири немолочного походження, про що звичайно на упаковці не вказував.

Відповідно до ДСТУ 4399:2005 "Масло вершкове. Технічні умови", для виробництва вершкового масла заборонено застосовувати будь-які жири та вершки, крім вироблених із коров'ячого молока. Проте недобросовісні виробники використовують замість натуральних тваринних жирів рослинні компоненти, здешевлюючи цим вартість виробництва.

Покупці вершкового масла обов'язково повинні читати склад продукту, проте, як бачимо, навіть він може бути неправдивим.

Як відрізнити справжнє вершкове масло від підробки

Прийшовши додому з магазину, ви можете перевірити натуральність купленого масла наочно. Перше, що можна зробити, це взяти та намазати масло на хліб. Якщо масло збивається в крихту, то, швидше за все, в його складі є вода. Якісне вершкове масло, якщо воно не заморожене, намазується на хліб рівним шаром.

Натуральне вершкове масло після заморозки стає твердим як камінь, а щоб відтанути, продукту потрібно не менше півгодини. Якщо відразу після того, як ви дістали пачку масла з холодильника, ви можете "пром'яти" в ньому ямку, то швидше за все перед вами підробка, в якій багато рослинних жирів.

Раніше повідомлялося, що в Україні було викрито злочинну схему з продажу фальсифікату італійської кави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ