Today.ua

Уряд почне виплачувати пенсії жителям Донбасу: у Зеленського назвали терміни

Міністр соцполітики Юлія Соколовська розповіла, коли будуть відновлені виплати пенсій на окупованій частині Донбасу. За її словами, питання про пенсії для жителів тимчасово окупованих територій можна буде вирішити тільки після формування загальної урядової політики щодо цих територій.

"У нас були стратегічні сесії з міністрами у рамках підготовки програми дій уряду. Ви зараз питаєте про шматочок великої політики: чи будуть виплачуватися пенсії. Так от, відповідь на питання про пенсії можна буде отримати тільки після того, як буде сформована загальна урядова політика по роботі з тимчасово окупованими територіями", – сказала Соколовська.

Точної кількості пенсіонерів на підконтрольних територіях міністр назвати не змогла, проте розповіла, що близько 120 тисяч з них ніколи не зверталися за пенсією.

Юристи громадської організації "Донбас SOS" відзначають, що в Україні необхідно ввести окремий механізм виплати пенсій жителям непідконтрольної законної влади частини Донбасу.

Вони відзначають, що на даний момент на першому місці за важливістю, знаходиться системне вирішення проблем пенсійного забезпечення. Зокрема, і для внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

"Існуючою практикою є отримання виплат в порядку реєстрації як переселенця, тому вкрай важливо розмежувати виплати без довідки ВПЛ та впровадження окремого механізму для отримання пенсій (жителями тимчасово непідконтрольних територій , - Ред.)", – пояснюють юристи.

Нагадаємо, народний депутат Вадим Новинський попросив президента Володимира Зеленського відновити виплати пенсій і соціальних виплат для жителів тимчасово непідконтрольних Україні територій Донбасу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ