Today.ua

Новий закон дозволяє забрати квартиру за борги ЖКГ

Опалювальний сезон 2019 року українці зустріли з боргами по ЖКГ на загальну суму в 50 млрд гривень. Новий закон допускає ситуацію, коли у громадян, які мають борги за комунальні послуги, можуть відібрати житло. Втім, це трапиться лише тоді, коли людина, маючи достатні доходи, не бажає оплачувати комунальні рахунки. А у людини, яка просто не в змозі заплатити за ЖКП через невеликий дохід, квартиру або будинок забрати права не мають.

Директор СП "Енергозбут" КП "Київтеплоенерго" Костянтин Лопатін повідомив, що комунальні підприємства, які надають послуги ЖКГ, ведуть систематичну роботу з боржниками. Кожного місяця формуються списки боржників. Якщо боржник не йде на контакт, формується судовий позов з вимогою виплати боргу. У сумі позову враховуються фінансові санкції: судові витрати і робота судових виконавців. Після задоволення позову, виконавча служба знаходить боржника, блокує його рахунки у банках. Гроші можуть стягнути з заробітної плати, пенсії або стипендії. У разі відсутності доходів, виконавча служба може виставити на торги транспортні засоби або об'єкти нерухомості боржника.

На сьогоднішній день понад 50% боржників платять за рахунками самостійно, ще 30% оскаржують суму, їм можуть зробити перерахунок, ще 20% боржників вирішують питання в судовому порядку.

Юрист практики інтелектуальної власності, земельного права та виконавчого провадження Андрій Григоренко пояснив українцям, що постачальник житлово-комунальних послуг може лише вимагати у споживача оплатити наявну заборгованість, а погрози забрати майно в цьому випадку незаконні.

Виконання рішення суду про примусову реалізацію житла може бути здійснено як державним, так і приватним виконавцем. Але останній не може виконувати провадження про виселення малолітніх та неповнолітніх дітей. Підставою для накладення арешту на нерухомість боржника є сума не менше, ніж 20 мінімальних заробітних плат. Але навіть якщо житло встигли продати на аукціоні за борги, то реально виселити людину не так просто. Адже примусове виселення особи з реалізованого житла – це вже справа окремого судового розгляду.

Нагадаємо, українцям приходять квитанції із завищеною сумою до оплати. Завищені рахунки присилають облгази. Енергетичний експерт Марія Яковлєва заявила, що споживачі, які отримують донарахування з використанням коефіцієнтів коригування показників лічильників з метою узгодження їх зі стандартними умовами, не повинні нічого платити, крім тарифу на розподіл газу. Донарахування – протизаконні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ