Today.ua

Українцям можуть урізати пенсії: хто опинився в групі ризику

Пенсії в Україні можуть урізати. Зокрема, зменшення виплат може торкнутись деяких категорій громадян.

Як відомо, в українському уряді пообіцяли проіндексувати та дати додаткові виплати у квітні тим, хто отримує менше 5 тисяч грн виплат і тим, кому більше 80 років.

Однак деякі пенсіонери ризикують втратити свої виплати чи отримати менші виплати, ніж звичайно. Це пов'язується з тим, що вони працюють неофіційно і не ставлять до відома про це ПФУ.

Наприклад, киянка Тамара на пенсії з 2010 року, але жінка веде активний спосіб життя і за останні декілька років погодилася брати участь в кіно і телезйомках, за що отримувала невеликі виплати, але їх виявилось достатньо для того, щоб пенсію урізали.

Згодом виявилось, що у ПФУ чомусь була інформація про працевлаштування киянки. Як наголосили юристи, пенсіонерка повинна була повідомити Пенсійний фонд про свій разовий підробіток, щоб її не визнали працевлаштованою.

"Якщо пенсіонер дізнається, що буде десь брати участь, він зобов'язаний протягом 10 днів повідомити Пенсійний фонд у тому, що будуть обставини, які змінюють статус пенсіонера. Пенсійний фонд в цьому випадку правильно вчинив", - пояснила адвокат Тетяна Романцова.

Нагадаємо, раніше ПФУ назвав мінімальну надбавку, на яку проіндексують пенсії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ