Today.ua

Українцям будуть заморожувати кошти на рахунках: банкіри розповіли деталі процедури

В Україні наразі тестують нову систему автоматичного блокування банківських рахунків фізичних та юридичних осіб. У разі її узгодження, банки без попередження будуть заморожувати рахунки українців. Про те, як саме буде проходити ця процедура, і хто перебуває в зоні ризику, розповіла виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова.

Якщо зараз процедура стягнення заборгованості за виконавчими виробництвами налагоджена тільки по відношенню до боржників за елементами, то інші сфери потребують доопрацювання.

Ще в 2019 році ДП "НАІС" почав розробляв систему, що забезпечує електронну інформаційну взаємодію автоматизованої системи виконавчого провадження з інформаційними системами банків. Такий сервіс допомагає банку отримати інформацію про будь-який арешт коштів боржника безпосередньо від Мін'юсту. Йдеться не тільки про судові рішення по аліментах, але і будь-які інші стягнення - від дорожніх штрафів до майнових позовів. Ця система зараз доопрацьовується і до кінця 2020 року має бути запроваджена в кожному банку і усіх фінансових установах.

Блокування рахунків боржника буде відбуватися день у день після одержання ухвали суду. Банки оперативно з'ясовуватимуть, чи є у конкретної особи рахунок в банку і відразу його заарештовуватимуть. Списання коштів відбуватися не буде. Про арешт грошей боржник дізнаватиметься трохи пізніше, але спростувати це рішення він не зможе.

Розблокувати рахунок банк зможе знову таки після відповідної постанови суду. Сама процедура займає від 15 хв до 1 робочого дня. Проводиться вона буде через ту ж електронну систему. Як тільки банк отримає електронний документ із суду про зняття арешту рахунку, він має право відкрити доступ до рахунку.

Раніше повідомлялося, що в Україні може знизитися рівень пенсій, і це з урахуванням того, що і так 82% громадян в Україні отримують менше 4000 гривень в місяць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ