Today.ua

Українцям більше не видаватимуть фальшивих медичних довідок, - Супрун

Цього року в Україні запрацює електронний реєстр листків непрацездатності, що зробить неможливим видачу фальшивих довідок про стан здоров’я та вакцинацію. Про це заявила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook.

Cупрун пояснила, що така система запроваджується для того, щоб лікарі мали правдиву інформацію щодо вакцинації, адже вакцинований імунітет зупиняє розвиток хвороби або полегшує її перебіг та запобігає поширенню інфекції, а щеплення "на папері" цього не зроблять.

Що стосується електронних лікарняних, то порядок їх видачі та оформлення зміниться кардинально. Вони не лише стануть віртуальними (хоча можливість роздрукувати документ на звичайному аркуші паперу передбачена за особистим усним зверненням пацієнта), але і будуть більш інформативними, ніж діючі.

Так, крім ПІБ хворого, дати його народження, статі, місця роботи і термінів непрацездатності у лікарняному зазначатиметься ідентифікаційний код, а також посада та ідентифікаційний код лікаря, який видав лікарняний.

У реєстрі лікарняних буде відображатися час видачі листка непрацездатності та назва закладу охорони здоров’я.

Процедура виглядатиме таким чином: лікар формує лікарняний, зазначаючи в ньому діагноз пацієнта у вигляді шифру (згідно медпротоколу), термін тимчасової непрацездатності та заносить дані до реєстру.

Нагадаємо, 28 листопада Кабінет міністрів України ухвалив постанову про створення електронного реєстру листків непрацездатності.

Як повідомлялося, з 1 липня 2019 року при наявності направлення сімейного лікаря, терапевта або педіатра українці зможуть отримати пакет з 54 діагностичних і лікувальних процедур за програмою "Безкоштовна діагностика".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ