Today.ua

Українців позбавляють пенсій через суд: що потрібно знати про нову схему

Українців можуть позбавити пенсії, і для цього існує кілька схем. Час від часу трапляються прецеденти, коли органи державної влади можуть вимагати у особи, що отримує кошти з державного пенсійного чи соціального страхування, повернути частину грошей. Коли подібні ситуації доходять до суду, то судові органи повинні стягнути з позивачів судовий збір у розмірі 2102 гривні. Таким чином, незалежно від рішення суду, особа має заплатити державі гроші зі своєї ж пенсії.

У Верховну Раду внесли законопроект №3551, автори якого пропонують внести ряд поправок в закон про судовий збір. Дуже часто саме сплата судового збору ставала для пенсіонерів зупиняючим фактором для звернення до суду. Тому в уряді запропонували прибрати цей закон і дозволити звертатися до суду без сплати збору.

Також в Україні набуло чинності нововведення, згідно з яким пенсії будуть автоматично припиняти виплачувати в разі смерті громадянина. Інформацію про смерть пенсіонера в Пенсійному фонді будуть перевіряти через спеціальні онлайн-сервіси.

Якщо в Україні з 1 січня 2021 року введуть накопичувальну пенсійну систему, тоді накопичені на пенсію гроші можна буде передати в спадщину, тоді як при нинішній системі зароблені гроші людини просто згорають.

Раніше повідомлялося, кому з українців з 2021 року можуть знизити пенсійний вік, в той час як для всіх інших громадян він з кожним роком буде підвищуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ