Today.ua

Українців попереджають про фальшиві чеки у магазинах

Під час здійснення покупок у магазинах українцям потрібно бути обачнішими. Існує великий ризик отримати фальшивий чек. А це означає, що в разі необхідності повернути або обміняти придбану річ не вийде.

Відповідно до закону, чек — це фактично договір купівлі-продажу між покупцем і продавцем. Якщо людина придбала неякісний товар, то і повертати його слід із фіскальним чеком. Проте, якщо чек фальшивий, то гроші ніхто не поверне.

Є чеки, на яких внизу написано "недійсний чек, навчальний режим". Але покупці в Україні не звикли вчитуватися в чеки і тому потрапляють на такий обман.

Навіть справжні чеки українці, на відміну від сумлінних європейців, беруть не завжди, хоча покупцям настійно радять вимагати чеки.

На сайті Державної фіскальної служби можна перевірити справжність чеку. Там потрібно зареєструватися та ввести дані з чека. Після цього служба надає інформацію на електронну пошту і вказує, чек справжній або підроблений.

Також перевірити чек на оригінальність можна на касі. На чеку має бути найменування придбаного товару, сума, дані особи продавця, дата і місце покупки, а також номер касового апарату, який друкував чек.

Чек підроблений у тому разі, якщо хоча б один з пунктів відсутній.

Юристи зазначають, що українське законодавство не передбачає жорсткої відповідальності за фальшиві чеки. Найбільший штраф за продаж товарів з незаконним чеком — 340 гривень.

Нагадаємо, в Україні 25 вересня в обіг ввели оновлену 20-гривневу купюру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ