Today.ua

Українців почали штрафувати за борги по комуналці: усі подробиці

З понеділка, 10 червня, українцям почали нараховувати штрафи за борги по комунальним послугам. Постачальники отримали право припиняти надавати послуги в разі заборгованості споживача, яку він не погасив протягом місяця після попередження. Розмір пені має бути встановлено у договорі з постачальником, а нараховуватимуть її на ту суму, яка утворюється з моменту укладення відповідного договору. Такі зміни були внесені в новий закон про ЖКГ, який вступив в силу з 1 травня 2019 року.

"Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного терміну внесення плати за житлово-комунальні послуги", - говориться в тексті закону.

Штраф не повинен перевищувати 0,01% боргу за кожен день прострочення, а загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% від усієї суми боргу.

Тим споживачам, які не сплатили вчасно комуналку з причини невиплати субсидій, штрафи нараховувати не будуть.

У разі непогашення у повному обсязі заборгованості за спожиті комунальні послуги протягом 30 днів з дня отримання споживачем попередження від виконавця, останній (крім виконавця послуг з постачання та розподілу електроенергії і природного газу) має право обмежити (припинити) надання відповідної послуги споживачу.

Нагадуємо, станом на 1 червня, найбільші борги за комунальні послуги були у киян - 6,58 млрд грн. Далі йдуть мешканці Дніпропетровської області – 5,07 млрд грн і Харківської області – 4,63 млрд грн. Найменші обсяги заборгованості були в Чернівецькій області - 134,8 млн грн і Закарпатській області - 153,0 млн грн.

Раніше Today.ua повідомляв, що з 1 травня 2019 року українці можуть вимагати проведення перевірок якості житлово-комунальних послуг у себе в квартирах і отримувати відшкодування за неякісні послуги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ