Today.ua

Українська автокефалія: сьогодні розпочався вирішальний Синод

Сьогодні, 9 жовтня, о 10:00 ранку у Стамбулі розпочалося вирішальне засідання Синоду Константинопольського патріархату, на якому повинні затвердити Томос щодо автокефалії української православної церкви.

Засідання найвищих ієрархів відбуватиметься з 9 по 11 жовтня за зачиненими дверима. Порядок денний офіційно не розголошується.

Яким буде рішення щодо "українського питання", дізнаємось 11 жовтня.

Крім того, Синод обговорить питання щодо зняття анафеми з керівника УПЦ Київського патріархату Філарета, так як його вважають одним із головних претендентів на пост глави майбутньої помісної української церкви.

Філарет вважає, що незалежність української церкви від впливу Росії– це важлива складова перемоги над агресором у гібридній війні. Тому, схвальне рішення Синоду буде для нашої країни доленосним.

Російська сторона виступає проти надання Українській церкві самостійності. Патріарх Московський Кирило заявив, що ситуація з можливим наданням Українській церкві автокефалії несе в собі загрозу для національної єдності країни.

Раніше повідомлялося, що представники Вселенського патріархату у вересні прибули до України в рамках підготовки до надання автокефалії православній церкві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ