Today.ua

Україна запропонувала Росії кілька варіантів обміну полонених, - Геращенко

У середу, 13 лютого, на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську Україна передала Росії пропозиції про обмін заручниками в декількох форматах. Однак жодна з пропозицій росіянами не була прийнята. Про це повідомила перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко на своїй сторінці в Facebook.

"Ще раз передали Росії пропозицію забрати 25 своїх громадян і запропонували різні формати звільнення: широкий 25/25 (росіян на політв'язнів Кремля), і 19/72, запропонували кілька інших форматів. Якщо Росія не готова забрати всіх своїх, запропонували кілька вузьких форматів, щоб розблокувати процес - почати з визволення тих, хто потребує медичної допомоги. Ми також готові передати трьох росіян зі списку 25 російських консулів в обмін на наших військових, 4 роки утримуваних в Донецьку... але і на це росіяни не дають згоди", - написала Ірина Геращенко в Facebook.

За її словами, Україна звернула увагу ОБСЄ, що вже три роки залишається невиконаною обіцянка бойовиків - звільнити підлітків з Ясинуватої.

Геращенко також зазначила, що Росія і влада "ЛНР" і "ДНР" продовжують приховувати інформацію про утримуваних заручників і роками не дають відповідей на запити української сторони. У зв'язку з цим українська сторона закликала посла Фріша "долучитися до встановлення долі більше 70 українців".

Геращенко також повідомила, що на засіданні ТКГ українська сторона повторила свою вимогу негайно звільнити військовополонених моряків, захоплених росіянами в нейтральних водах Чорного моря, хоча представник Росії і доводив, що Мінськ не є тим майданчиком, де повинна вирішуватися доля військовополонених. На переговорах, за словами політика, піднімалося питання пошуку зниклих без вести і необхідності створення відповідного механізму за участю Росії і Міжнародного комітету Червоного Хреста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ