Today.ua

Україна увірвалася до трійки лідерів постачальників продовольства до Євросоюзу

Україна увірвалася до трійки лідерів головних постачальників агропродовольчої продукції до Євросоюзу. Про це свідчать дані Європейської комісії.

За даними Єврокомісії, Україну випередили тільки США та Бразилія. За період з лютого 2018 року по січень 2019 року вони поставили в країни Євросоюзу товарів на 12,4 млрд євро. На четвертій позиції в рейтингу опинився Китай (5,7 млрд євро).

Приріст вартості імпорту продовольчих товарів, ввезених з України, у річному вираженні склав 331 млн євро (тобто 6%). Одночасно у 2018 року Україна ввезла аграрних товарів з ЄС на 242 млн євро, що на 13% більше в річному вираженні, ніж у 2017 році. Серед двадцяти основних напрямків експорту агропродукції з ЄС, Україна посіла 16-е місце. Таким чином, позитивне сальдо торгівлі України агропродовольчою продукцією з ЄС за останні 12 місяців склало 3,7 млрд євро.

Чинний президент України Петро Порошенко вважає аграрний сектор пріоритетним.

«Зараз власники паїв отримують в середньому лише 52 євро за гектар, тобто вдвічі менше, ніж держава, яка теж надає землю. Але завдяки правильній реформі цю ціну можна підвищити у 5 разів, що істотно поліпшить життя фермерів. Крім того, державі необхідно створити всі умови, щоб забезпечити селянам і фермерам швидкий і простий доступ до кредитів», — вважає представник президента Порошенка.

На думку експертів, в аграрній галузі вже спостерігається пожвавлення: з'являються нові інвестори, які вкладають гроші в розвиток наших аграрно-промислових підприємств, зростає довіра до вітчизняних підприємств, а великі інвестиційні проекти є сигналом для інших іноземних інвесторів вкладати гроші в українську економіку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ