Україна посіла перше місце у рейтингу смертності населення через неправильне харчування. Відповідне дослідження провели вчені Єнського університету імені Фрідріха Шиллера в Німеччині на замовлення Всесвітньої організації охорони здоров’я.
До рейтингу потрапили 51 країна так званого європейського регіону ВООЗ - разом із Туреччиною, Ізраїлем. У першій двадцятці опинилися 14 країн колишнього СРСР.
В Україні рівень смертності від серцево-судинних захворювань, спричинених неправильним харчуванням, з 2016 року становив 38,2% від усіх смертей.
- Україна (38,2% від усіх смертей)
- Білорусь (36,8%)
- Грузія (34,4%)
- Молдова (34,2%)
- Узбекистан (32,2%)
- Болгарія (32,2%)
- Азербайджан (32,0%)
- Туркменистан (31,9%)
- Латвія (31,7%)
- Литва (30,5%)
- Росія (30,0%)
- Киргизстан (29,5%)
- Казахстан (29,5%)
- Словаччина (29,0%)
- Естонія (28,3%)
- Вірменія (28,2%)
- Румунія (27,6%)
- Албанія (27,2%)
- Чорногорія (26,6%)
- Чехія (26,4%)
Автори дослідження стверджують, що мешканці цих країн постраждали від хвороб, викликаних нездоровим харчуванням. Найбільше смертей від серцево-судинних хвороб, за їхніми даними, спричинили дієти з низьким рівнем споживання цільнозернових продуктів, горіхів, насіння, овочів, фруктів, бобових, омега-3 жирних кислот, а також із високим рівнем споживання натрію (тобто в першу чергу солі).
Найкраще, за даними вчених, харчуються мешканці Іспанії, Ізраїлю і Франції: у цих країнах через нездорове харчування від серцево-судинних хвороб помирає від 43 до 46 осіб на 100 тисяч населення.
Вчені стверджують, що за допомогою збалансованої дієти можна запобігти приблизно кожній п’ятій із передчасних смертей.
Раніше повідомлялося, що українці витрачають на продукти харчування понад половину своїх доходів.