Today.ua

Україна передчасно відмовилася від участі в «Євробаченні»,- Кириленко

Віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко зробив нову заяву про скандал, який виник після відмови нашої країни від участі в "Євробаченні-2019". Він назвав це рішення "передчасним" і додав, що змінити його можна в будь-який момент. Про це Кириленко написав на своїй сторінці в Facebook.

Свою позицію віце-прем'єр-міністр підтвердив в ефірі телеканалу "Прямий". За його словами, на тому етапі, коли півфіналісти та фіналісти стали надбанням громадськості, всі побачили, що серед 16-ти півфіналістів величезна кількість артистів, які або мали гастролі на території держави-агресора, або планують їх мати і надалі, або ті артисти, які сумніваються в територіальної цілісності України.

"Членом Європейського мовного союзу в Україні є Національна громадська телерадіокомпанія України. Тут вони завжди на свій розсуд визначали спосіб відбору представника України на цей пісенний конкурс. Але відбір, очевидно, відбувався не за критеріями ситуації, в якій перебуває країна: ситуація агресії з боку Росії, ситуація напруженості на зовнішніх фронтах, ситуація з анексією Криму, і так далі. Це до уваги не бралося ", - зазначив Кириленко.

https://youtu.be/zDfCkCVayuQ

Кириленко додав, що в голосуванні за фіналістів національного відбору взяли участь 167 тис. українців.

"З цих 167 тисяч якась частина проголосувала за того артиста, який зайняв перше місце. Після того, реагуючи на вимоги громадськості, негативний суспільний резонанс, з'явилися відповідні вимоги в контракті, який Національна громадська телерадіокомпанія запропонувала артистові. І там, звичайно, вже говорилося про неможливість гастролей на території держави-агресора та інші речі, про які тепер нам всім відомо", - сказав Кириленко.

Нагадаємо, співачка MARUV відмовилася представляти Україну на пісенному конкурсі "Євробачення-2019", тому що "не готова виступати з гаслами, перетворюючи своє перебування на конкурсі в промо-акції українських політиків".

Після відмови MARUV від участі в "Євробаченні-2019" її приклад наслідували інші два фіналіста — група KAZKA і Freedom Jazz, які посіли друге та третє місця, а музичний колектив Brunettes Shoot Blondes, який посів четверте місце у фіналі національного відбору, відмовився їхати на конкурс ще до направлення їм такої пропозиції.

Today.ua повідомляв, що Руслана Лижичко, яка перемогла на "Євробаченні" в 2004 році, дуже болісно сприйняла новину про відмову України від участі в конкурсі в цьому році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ