Today.ua

Україна готова допомогти Франції в реставрації Собору Паризької Богоматері

Україна готова надати Франції допомогу у реставрації Собору Паризької Богоматері, де вчора, 15 квітня, сталася пожежа. Про це розповів міністр культури України Євген Нищук на своїй сторінці в Facebook.

"Жахлива новина від наших друзів з Франції - горить унікальна пам‘ятка культури та історії, одна з найвідоміших історичних пам'яток французької столиці - Собор Паризької Богоматері, знаменитий Нотр-Дам (Notre Dame de Paris). Це величезний удар для історії, культури не лише Парижу, а й усієї Європи та світу", - написав він.

Нищук наголосив, що робота Міністерства культури - збереження для прийдешніх поколінь усіх культурних та історичних пам‘яток, мистецького надбання, яким володіє Україна.

"І ми, як країна, яка втрачає спадщину на окупованих територіях, як ніхто інший знає, як боляче спостерігати це наживо. Сподіваємось, що пожежникам вдасться врятувати і не дати зникнути з культурної мапи світу надзвичайну пам‘ятку. Від себе хочу наголосити, що готові максимально швидко направити своїх кращих фахівців та реставраторів для робіт з відновлення Собору", - зазначив він.

Нагадаємо, з Собору Паризької Богоматері, в якому вчора, 15 квітня, виникла пожежа, були евакуйовані цінні експонати культури і предмети культу. Серед врятованих реліквій – Терновий вінець, який, згідно з Євангеліями, перед розп’яттям поклали на голову Ісуса Христа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ