Як в Україні здорожчали вареники: експерти підрахували

Автор: Олексій Скубій

Вартість однієї з найулюбленіших страв українців - вареників - за рік зросла на 12%, що навіть вище за інфляцію. У той же час, середня пенсія зросла в країні на 7%, мінімальна заробітна плата – на 12% та середня зарплата – на 20%. Про це у своєму Фейсбук повідомив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Як в Україні здорожчали вареники: експерти підрахували - today.ua

Для "експерименту" експерт узяв найпростіший рецепт вареників із м’ясом, куди, для приготування тіста, пішло 800 гр пшеничного борошна вищого ґатунку, води 200-250 мл та 1 чайна ложка солі.

У начинку для страви потрібно 300 гр свинини, 300 гр яловичини, 1 чайну ложки солі та 2 щіпочки чорного молотого перцю.

Піджарка зроблена з 250 гр цибулі та 150 гр сала. У готову страву можна додати 200 гр сметани.

Популярні зараз

Українцям обмежили відпустки у воєнний період

“Скасування плати“ за доставку газу для пенсіонерів: у ГазПравді зробили важливу заяву

Україна отримає одну з найкращих у світі систем ППО

Стало відомо, що буде з цінами на бензин та дизельне паливо найближчим часом

1. Свинина – 300 гр. У січні 2018 року вона коштувала 33 грн, а в січні 2019 року - 35 грн. Подорожчання за рік склало 6%.
2. Яловичина – 300 гр. На початку минулого року цей інгрідієнт коштувала 35,1 грн, а зараз вже 38,7 грн. Тобто ця складова страви підскочила у ціні на 10%.
3. Борошно – 800 г. У 2018 році – 7,7 грн, рік по тому – 9,1 грн. Ціна зросла на 18%.
4. Цибуля – 250 г. У січні минулого року – 1,4 грн, у січні 2019 року – 4,6 грн. Вартість зросла більше ніж у три рази.
5. Сало – 150 гр. Його можна було купити за 10,8 грн, а на початку поточного року сало "затягло" на 11,5 грн. Ціна підвищилася на 6%.
6. Сметана – 200 гр. У січні 2018 року вона коштувала 10,2 грн, а через рік вже 11,5 грн, подорожчавши на 13%.

Як в Україні здорожчали вареники: експерти підрахували Як в Україні здорожчали вареники: експерти підрахували

Таким чином, українські вареники з м’ясом, піджаркою та сметаною за рік подорожчали на 12,2 грн, або ж на 12%, підрахував експерт.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Нагадаємо, за рік звичайний український борщ подорожчав на 16%, а його вегетаріанський аналог – аж на 70%.

Також нагадаємо, що омлет – це практично єдина страва українців, яка подешевшала у минулому році.