Today.ua

У Зеленського озвучили два варіанти індексації пенсій: усі деталі

Уряд анонсував два варіанти індексування пенсій в умовах можливого зростання інфляції. Їх озвучив радник президента Володимира Зеленського з економічних питань Олег Устенко.

У влади виникла "складна дилема" - з одного боку обов'язково виконувати всі закони, які були прийняті, в той же час є розуміння того, що частина законів "абсолютно популістська".

Перший можливий варіант в умовах наявності "дірки" в держбюджеті - проіндексувати виплати всім, але в межах рівня інфляції. Другий варіант, за словами радника президента, більш логічний - спробувати компенсувати пенсії на рівень інфляції всім, але при цьому дати великі додаткові виплати для тих категорій населення, які відносяться до групи соціально вразливих верств.

За словами міністра соціальної політики Марини Лазебної, в законодавстві України хочуть прописати обов'язкову індексацію пенсій всім категоріям населення - не тільки чорнобильцям, військовим і держслужбовцям. Попередня індексація була проведена 1 травня 2020 року. З 1 липня 2020 року у зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму в Україні була підвищена мінімальна пенсія з 1638 грн до 1712 грн. В уряді анонсують, що в 2021 році мінімальну пенсію для тих, хто досяг віку 65 років і виконав норматив по стажу, збільшать до 2500 грн.

Нагадаємо, жителі з непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей весь карантин не отримували пенсії і до сих пір не можуть отримати свої гроші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ