Today.ua

У Росії визнали захоплених українських моряків військовополоненими

У Росії правозахисний центр «Меморіал» підтримав думку фахівців з міжнародного права про те, що українські військові моряки, захоплені росіянами поблизу Керченської протоки восени 2018 року, є військовополоненими, а інцидент у Керченській протоці є міжнародним військовим конфліктом. Російські правозахисники також відзначають, що міжнародним правом не визнаються законність окупації та анексії Криму. Претензії Росії на встановлення морського кордону по 12-мильній зоні від берегової лінії Криму, в яку зайшли українські військові кораблі в листопаді 2018 року, також вважаються неправомірними. Крім того, російські правозахисники підтвердили, що згідно з даними, які підтверджують і Росія, і Україна, українські кораблі заздалегідь повідомили про свій намір проходу через Керченську протоку.

«Конвенція ООН по морському праву, яка ратифікована Росією, не дає прибережним державам довільно забороняти мирний прохід через протоки іноземним судам, а російсько-український договір «Про співпрацю у використанні Азовського моря і Керченської протоки» говорить, що «військові кораблі під прапором Російської Федерації або України користуються в Азовському морі і Керченській протоці свободою судноплавства», — сказали в російському правозахисному центрі «Меморіал».

Тим часом в ООН також підтвердили, що українські моряки, захоплені російськими прикордонниками у  Керченській протоці, є військовополоненими. Таке визначення міститься в оприлюдненій доповіді Управління верховного комісара ООН з прав людини. Згідно з документом, українські військові потрапляють під дію Женевської конвенції і будуть перебувати в статусі військовополонених до тих пір, поки компетентний суд не прийме іншого рішення. Це означає, що на моряків заборонено тиснути, залякувати і відмовляти в наданні їм необхідної медичної допомоги.

Today.ua повідомляв, що в листопаді 2018 року російськими військовими були атаковані і захопили три кораблі військово-морських сил України, які намагалися пройти Керченською протокою в Азовське море. Всі українські військовослужбовці, які перебували на суднах, були арештовані, троє з них поранені. ФСБ звинуватила 24 українських моряків в незаконному перетині держкордону Росії. У СІЗО моряків будуть тримати до 24 квітня 2019 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ