Сьогодні, 28 листопада, у православних і греко-католиків розпочався Різдвяний, або Пилипів піст.
Різдвяним він називається тому, що молитвами, покаянням і обмеженнями в їжі готує віруючих до зустрічі Різдва Христового (7 січня), а Пилиповим - тому, що починається після дня, присвяченого пам'яті апостола Пилипа (27 листопада).
Різдвяний піст триває сорок днів.
Правила утримання в Різдвяний піст:
- до дня пам'яті святого Миколая Чудотворця (19 грудня) по понеділках дозволено їсти гарячу їжу без масла, у середу та п'ятницю - воду, хліб, неварені рослинну їжу без олії), у вівторок, четвер, суботу і неділю можна побалувати себе рибою і гарячою їжею з рослинним маслом;
- з 20 грудня до 1 січня пост посилюється: у понеділок - гаряча їжа без олії; у вівторок, четвер та у вихідні дні - дозволена гаряча їжа з маслом; у середу та п'ятницю - вода, хліб, неварена рослинна їжа; а рибу можна їсти тільки у суботу та неділю;
- з 2 по 6 січня про рибу доведеться забути. У понеділок, середу та п'ятницю належить вода, хліб, неварена рослинна їжа; у вівторок та четвер дозволена гаряча їжа без олії; у суботу та неділю - гаряча їжа з маслом.
Раніше Супрун розповіла, чому слід налягати на бобові (квасоля, горох, сою, сочевицю, нут).