Today.ua

У поліції придумали новий спосіб покарання водіїв, які перевищують швидкість

Естонські поліцейські вигадали новий спосіб покарання для водіїв, які порушують швидкісний режим. Їм пропонують замість оплати штрафу трохи "постояти і заспокоїтись". При цьому час такої "паузи" буде пропорційним перевищенню швидкості.

Як повідомляє Autonews.ua, радник з питань інновацій Департаменту поліції ЕЛАР Каземетс розповіла, що поліцейські були стурбовані тим, що порушення швидкісного режиму вже стало практично нормою для естонських водіїв. Щоб вирішити цю проблему, вони поспілкувалися з різними автомобілістами і виявили одну цікаву особливість.

Так, більшу частину порушників набагато більше дратує не сама необхідність оплачувати штраф, а той час, який вони витрачають на оформлення протоколу, оскільки оплату штрафу вони сприймають приблизно так само, як оплату комунального платежу або рахунку за телефон. Також водії зізнавались, що не хочуть зустріти в цей час знайомих, оскільки почуваються незручно.

На тлі цього і з'явився новий спосіб карати водіїв - тепер поліцейські пропонують їм не оплачувати штраф, а замість цього постояти на узбіччі і "заспокоїтись". За перевищення швидкості до 20 км/год "відпочивати" доведеться 45 хвилин, а за перевищення від 21 до 40 км/год - одну годину. За більш істотне перевищення естонським водіям все ж доведеться оплачувати квитанцію.

Слід зазначити, що таке покарання було обрано не випадково - естонські поліцейські хотіли, щоб новий штраф надав потрібний вплив на водія, але при цьому не перевищив "больовий поріг". У підсумку вирішили зупинитися на мінімальному покаранні в 45 хвилин, оскільки якщо зупинка буде дуже короткою, водій спробує надолужити її і буде порушувати ще більше.

Поки що цей спосіб в Естонії тестують в якості експерименту, але не виключено, що він приживеться і залишиться в якості постійного заходу. Поліцейські розглядають варіант, що альтернативні штрафи будуть сприйматися водіями як більш серйозне покарання.

Раніше повідомлялось, що за кустарний ксенон на автомобілі українцям загрожують штрафи і позбавлення водійських прав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ