Today.ua

У МВФ назвали причину корупції в Україні

У Міжнародному валютному фонді (МВФ) впевнені, що основною проблемою української економіки та причиною корупції в країні є неприватизовані державні підприємства. Про це заявив постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман в інтерв'ю FinClub.

"Чому приватизація так важлива для України? Історично склалося, що Україна успадкувала великий обсяг державної економіки, яка зараз налічує понад 3500 підприємств. Левова частка з них страждає від недоінвестування, їх бізнес-моделі і корпоративне управління не відповідають викликам сучасності, і тому вони потребують модернізації. У багатьох випадках вони є джерелом корупції, а часом і відвертих крадіжок", - заявив представник МВФ.

За його словами, Уряду слід зменшити частку державного сектора в економіці, що дозволить зосередитися на своїх основних функцій, тобто забезпечення оборони, охорони правопорядку, громадської інфраструктури, освіти, охорони здоров'я та соціальної підтримки малозабезпечених.

"І якщо дозволити інвесторам конкурувати за право отримати ці підприємства на відкритих аукціонах, то, з одного боку, держава отримає за них найвищу в таких умовах ціну, з іншого – такий аукціон повинен виграти інвестор, який бачить в цьому підприємстві найбільший потенціал", – зазначив Люнгман.

Йоста Лонгман запевняє, що прийнятий в Україні у минулому році новий закон про приватизацію створює міцну основу для запуску процесу приватизації в країні.

Для збереження співпраці з МВФ Україні слід продовжувати вводити політику та реформи, необхідні для закладки фундаменту стійкого економічного зростання, і при цьому мати доступ до джерел фінансування.

Згідно з даними дослідження UNIC, Верховна Рада України очолила список найбільш корумпованих державних інститутів України. Рівень хабарництва та корупції в Україні зріс з 56% у 2016 році до 73% в 2018 році.

Раніше повідомлялося, що в Україні запустили Єдиний державний реєстр корупціонерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ