Today.ua

У Кучми назвали умови, за яких Україна не заперечуватиме на особливому статусі Донбасу

Україна не має заперечень щодо реалізації "формули Штайнмайера", яка передбачає надання Донбасу особливого статусу, за умови виведення російських військ і техніки, а також встановлення контролю над усіма ділянками кордону і дотриманням українського законодавства під час проведення виборів. Про це повідомила прессекретар представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер на своїй сторінці в Facebook.

"Повне припинення вогню, забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України, виведення з території України збройних формувань іноземних військ і військової техніки, розведення сил і засобів вздовж всієї лінії зіткнення, забезпечення роботи Центральної виборчої комісії України, українських політичних партій, ЗМІ та іноземних спостерігачів, встановлення контролю над непідконтрольною Україні ділянкою російсько-українського кордону і виконання інших пунктів, передбачених українським та міжнародним законодавством і Мінськими угодами", – написала Оліфер.

За її словами, українська сторона готова до розведення сил і засобів в районі Золотого і Петровського.

"Натомість російська сторона заблокувала визначення можливої дати розведення. Така позиція ставить під загрозу ситуацію із безпекою на цих ділянках", – наголосила прессекретар Кучми.

Пи цьому, за словами Оліфер, сторони досягли значного прогресу з питання звільнення полонених.

"Обговорено хід відновлення мосту у Станиці Луганській. В соціально-економічній підгрупі працюють над забезпеченням життєдіяльності інфраструктури Донбасу і підготовкою до холодної пори року", – додала вона.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що президенти України і Росії погодилися на "формулу Штайнмайера".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ