Today.ua

У Білорусі розпочався найбільший страйк за всю історію країни: працівники магазинів, кафе, СТО не вийшли на роботу

У перший день осені, 1 вересня, білоруси вийшли на найбільший страйк в історії своєї країни. На фоні протестів, які почалися в Білорусі три тижні тому після президентських виборів, люди пішли на непередбачуваний для влади крок і просто не вийшли на свої робочі місця.

Сьогодні страйкують такі великі підприємства як БелАЗ, «Білоруськалій», МТЗ, «Гродно Азот», а також багато інших суб'єкти великого, середнього, а також малого бізнесу. Магазини та інтернет-магазини, кафе, бари і ресторани, салони краси, друкарні, СТО, мовна школа, сервіс по каршерінгу, майстерні з ремонту телефонів, спортклуби і веломагазини 1 вересня не працюють.

Білоруси вимагають відставки Олександра Лукашенка і проведення нових, чесних президентських виборів. За даними ЦВК Білорусі, чинний лідер країни набрав на виборах 80,1%, однак, судячи з кількості незадоволених результатами голосування і тим, що білоруси вперше в історії своєї країни проявили свою національну ідентичність і зібраність, то проголосувавших за Лукашенка виявилося менше.

В останні кілька днів регіональні влади видаляють з сайтів інформацію про підсумки виборів. З офіційних джерел зникли також імена і прізвища людей, які працювали у виборчих комісіях і які, на думку численної білоруської опозиції, фальсифікували вибори. Олександр Лукашенко, в свою чергу, вситупає проти проведення повторного голосування і в своїй перемозі впевнений.

Раніше повідомлялося, що головна опонентка Олександра Лукашенка, Світлана Тіхановська, має намір відновити Конституцію 1994 року і сформувати тимчасовий уряд на основі чинного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ