Today.ua

Цієї ночі Україна перейде на зимовий час: не забудьте звечора перевести стрілки

Україна переходить на зимовий час. Такий перехід відбувається щорічно в останню неділю жовтня. Тому цієї ночі не забудьте перевести стрілки годинника та скоригувати свій розпорядок дня.

Вже цієї ночі, з 29 на 30 жовтня, потрібно перевести годинник на одну годину назад. Переведення буде здійснено о 4 годині ночі за київським часом. Але, щоби не чатувати біля годинника до 4-ї ранку, українці можуть із чистим серцем перевести стрілку на годину назад іще звечора, лягаючи спати.

Зміна часу відбувається двічі на рік. У березня країна переходить на літній час. Такий перехід відбувається в останню неділю березня о 3 ночі. Навесні годинникова стрілка переводиться на одну годину вперед. Таке запозичення впроваджене задля економії електроенергії. Адже при переході на літній час відбувається збільшення світлового дня. А в останню неділю жовтня, коли світловий день стає значно коротшим, доводиться повертати позичену годину.

Такі щорічні часові коливання відбуваються відповідно до постанови Кабінету міністрів України № 509 від 13.05.1996 року "Про порядок обчислення часу на території України".

"Час, чинний в Україні взимку, є природним для території нашої держави, і відповідає її географічному положенню. А в період з останньої неділі березня по останню неділю жовтня запроваджується літній час з метою ефективного використання світлої частини доби", – повідомляють у Кабінеті міністрів України.

В Європейському Союзі також відбувається аналогічне запозичення однієї години згідно з Директивою 2000/84/ЕС Європейського Парламенту і Ради від 19.01.2001 про перехід на літній час.

Стрибок у часі може активізувати хронічні захворювання

Лікарі та вчені зазначають, що зміна обліку часу може негативно позначитись на самопочутті. Годинний стрибок провокує загострення серцево-судинних захворювань і викликає депресивні стани.

Співробітники Центру громадського здоров'я дали декілька порад щодо переходу на зимовий та літній час. До змін в обліку часу варто звикати поступово. Для цього потрібно скоригувати свій режим і розпорядок дня. Таку корекцію потрібно впроваджувати упродовж декількох днів, зсуваючи денний графік щодоби на 15 хвилин.

Варто вживати напої, які збуджують нервову систему, такі як кава та міцний чай не пізніше, ніж за 6 годин до сну. Подібне правило діє і щодо газованих напоїв. Вживати важкі, гострі та солодкі страви потрібно до 16.00. Алкоголь та цигарки також не сприятимуть нормалізації сну. Тому їх вживання також потрібно максимально обмежити або ж відмовитись від них взагалі.

Нагадаємо, 27 березня о третій годині ночі було здійснено перехід на літній час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ