Today.ua

“Це - протест“: глава Нацбанку Смолій вперше прокоментував свою відставку

Глава Нацбанку Яків Смолій, який минулого тижня приголомшив всю Україну новиною про свою відставку, вперше прокоментував це рішення. За словами Смолія, своєю відставкою він прагне застерегти владу від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні.

"Це - протест. Це - сигнал. Це - попередження. Це - червона лінія", - заявив Смолій.

Голова Нацбанку зазначив, що він іде, але у НБУ залишаються кілька тисяч висококласних професіоналів, які зможуть зберегти макроекономічну і фінансову стабільність та інституційну спроможність центрального банку. Смолій вважає, що головне, щоб президент і уряд налагодили ефективну взаємодію з банком, чого вони раніше не зробили.

"Я йду з високо піднятою головою. Залишаю НБУ під вашу відповідальність", - сказав Смолій під час свого виступу в Раді.

Як відомо, між главою Нацбанку Яковом Смолієм і президентом Володимиром Зеленським стався конфлікт, після якого Смолій подав у відставку. Причиною звільнення у своїй заяві Смолій вказав "систематичний політичний тиск". Мабуть, інтереси щодо розвитку української економіки Смолія і Зеленського не збіглися. При цьому, сам Зеленський продовжує говорити про те, що зі Смолієм у нього "непогані відносини" і ніякого тиску з боку влади на Нацбанк не відбувалося.

Раніше повідомлялося, що головним кандидатом на посаду голови Нацбанку зараз розглядають Кирила Шевченка - голову державного "Укргазбанку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ